пятница, 5 мая 2017 г.

8-9 ТРАВНЯ
ДЕНЬ ПАМЯТІ  ТА ПРИМЕРЕННЯ,
ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ!
День па́м'яті та прими́рення  пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги усім борцям проти нацизму».
Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам'яті жертв цієї війни Дні пам'яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

2014 року вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні — 8 й 9 травня. Планувалося, що й надалі в Україні вшанування загиблих розпочинатиметься 8 травня — разом з Європою та світом, і продовжуватиметься традиційно 9 травня.
«День пам'яті та примирення» встановлений Указом Президента України Петра Порошенка № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року.
День Перемо́ги  державне свято України, що відзначається щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення ІІ Світової війни українського народу проти німецько-фашистських загарбників».
Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні; підписана в передмісті Берліна.
1948 року, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято було скасоване.
Відновлене 1965 року зі статусом державного свята й неробочого дня.
Від того часу супроводжувалося урочистостями: військовими парадами армії. Також відзначалося у деяких країнах Варшавського договору.
В Україні відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Згідно Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».
 «З метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня».




З 2014 року серед символів Дня Перемоги став використовуватися червоний мак. Дизайн символу розробив харківський дизайнер Сергій Мішакін.
Починаючи з 2015 року, 8 травня в Україні щорічно відзначається День пам'яті та примирення. З 2016 року замість «Дня Перемоги» 9 травня відзначатиметься «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні». 9 квітня 2015 року депутати також проголосували за законопроекти, якими зокрема прибрали термін «Велика Вітчизняна війна» з українського законодавства і заборонили пропаганду комунізму та нацизму.




З ДНЕМ ПЕРЕМОГИ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий